4 Ağustos 2008 Pazartesi

Mukavemet - Nedir?

Mukavemet, yük etkisi altındaki cisimlerin gerilme ve sekil değistirme durumlarının iç davranıslarının incelendiği uygulamalı mekaniğin bir dalıdır. Buradaki cisim kelimesiyle çubuklar, plak ve kabuklar, kolon ve miller ile bu elemanların birlestirilmesiyle olusan yapı ve makineler kastedilmektedir. Cisimlerin dayanımı veya sekil değistiren cisimler mekaniği olarak da adlandırılan malzeme mekaniğinde öncelikle gerilme analizi ve cisimlerin mekanik özelikleri incelenir.
Malzeme mekaniği çalısmaları, kuvvet etkisindeki cisimlerde denge kavramının anlasılmasıyla baslar. Statik dersinde dengedeki katı cisimlerin dıs davranısı incelenirken mukavemette dıs yüklerden olusacak iç kuvvetler ve sekil değistirme arastırılır. Burada ilk olarak statik denge denklemleri ve yük etkisindeki bir cisimde uygulanması üzerinde durulacaktır. Daha sonra malzeme deformasyon yasaları ve geometrik uygunluk kosulları ele alınacaktır.
Katı cisimlerin yük etkisindeki davranıslarının incelenmesi Galileo Galilei (1564-1642) ile baslayıp kuvvet etkisindeki cisimlerin sekil değistireceğini ilk defa ifade eden Robert Hooke (1635-1703) la devam eder. O zamandan bu yana pek çok mühendis, bilim adamı ve matematikçi gerilme analizine katkıda bulunarak bu gün
kullandığımız yeni yöntemlerin gelisiminde önemli rol oynamıstır.

Hiç yorum yok: