3 Ağustos 2008 Pazar

Beton Onarimi Agregası görünür yüzeyli betonun onarımı

Agregası görünür yüzeyli betonun onarımı
Bu tür betonlar için kullanılan onarım teknikleri diğer hatalar için de kullanılabilir ve özünde yüzeydeki eksik veya kaybolmuş harcın yerine konmasından ibarettir. Bu bölgedeki gevşek malzeme çekiç, murç ve keski ile onarım harcının tüm bölgeye yeterli şekilde dolmasını sağlayacak biçimde, temizlenip atılmalıdır. Daha sonra bölgedeki tozlar fırça ile temizlenmelidir (bu işin kompresörle yapılması doğru değildir. Kompresörden hava ile birlikte gelebilecek yağ, aderansı zayıflatabilir). Beton nispeten yaş olacağından suyla temizleme gerekmeyebilir (yaşlı betonlarda bu da gereklidir).
Başlangıçta eski betonla onarım harcı arasındaki renk uyumunu sağlamak için bir iki deneme gerekebilir. Ancak, çimento ve kalker fillerin 1'e 2 kombinasyonu uygun olabilir. Bu karışımda çimentonun yarısı beyaz yarısı da normal portland çimentosu olmalıdır. Kuru malzemeler teknede karıştırılıp ortasında su için bir çukur açılır.
Kimyasal katkıları da ihtiva eden karışım suyu kuru karışıma ilave edilir ve uygun kıvamda bir onarım malzemesi elde edilir. Malzeme normal betona benziyorsa çok su katılmış olabilir. Bu da onarım malzemesinin gözenekli olmasına ve zayıflamasına neden olabilir. Ayrıca yüzeyden akacağı için düzeltme işlemlerini de zorlaştırır. Bunun dışında, kısmen sertleşmiş bir onarım malzemesine su ilave edilerek işlenebilir hale getirmek de yanlış olur. Küçük onarımlara dalıcı vibratör kullanılarak sıkıştırma işlemi yapılamayacağından onarım malzemesinin yeterli bir enerji ile tüm boşluklara doldurulması gereklidir. Bu işlem bir donatı çubuğu veya sert ahşap çubuklarla yapılabilir. Doldurma işlemi yapıldıktan sonra bütün yüzey mala kenarıyla düzeltilir, son düzeltme de yapıldıktan sonra naylonla (polietilen) örtülerek sertleşmeye bırakılır.
Onarım bölgesinin çevresindeki betonla uyumunu sağlamak için her ikisinin de yüzeyleri zımparalanır ve bir son kat uygulanır. Uygun bir son kat 60 mikron elekten geçen kireçtaşı tozunu, daha önce belirtildiği gibi, çimento ve karışım sıvısı ile kremsi, fırça ile uygulanabilir bir kıvam sağlanacak şekilde karıştırarak elde edilebilir. Karışım 1 metrekarelik alanlar halinde küçük boşlukları da dolduracak biçimde tirfil ile uygulanır. Daha sonra fazla malzeme alınır, yüzey temizlenir ve sertleşmeye bırakılır. Bu aşamada bütün yüzey bir kür örtüsüyle kaplanır. Şayet yüzey fazla pürüzlü olmuşsa, bir kaç gün sonra zımparayla düzeltilebilir ve kür örtüsü tekrar uygulanır.

Hiç yorum yok: