3 Ağustos 2008 Pazar

Beton Onarimi Büyük hava boşluklarının onarımı

Büyük hava boşluklarının onarımı
Büyük hava boşlukları normal olarak doldurma suretiyle onarılır. Ancak, bu işlem hem renk hem de yüzey pürüzlülüğü bakımından farklılıklar yaratabileceğinden hatalı alandan daha geniş yüzeylerin ele alınması estetik kaygılardan dolayı gerekebilir. Bu yöntem sık kullanılmakla birlikte fazla yaygın değildir. Uygun bir beton dökümü bunun gerekliliğini zaten ortadan kaldırır.
Doldurma işleminde başarılı olunabilmesi uygulamanın erken yapılmasına ve betonun taze olmasına bağlıdır. Diğer onarımlarda olduğu gibi, uygulama kalıpların sökülmesinden hemen sonra yapılmalıdır. Hatta beton döküldükten sonra ki bir gün içinde bu uygulama yapılabilirse, henüz betonda aktif çimento miktarı yüksek olacağından, uygulanan malzemenin kimyasal olarak bağlanması mümkün olacaktır. Uygulama öncesinde yüzeyin bir zımpara taşıyla pürüzlendirilmesi başka boşlukların da ortaya çıkması bakımından yarar sağlar. Ayrıca, beton yüzeyinin bir miktar ufalanması hidrate olmamış çimento tanelerinin açığa çıkmasına olanak sağlar. Uygulanacak malzemenin, ilave su vermeyi gerektirmeyecek kadar küçük miktarlarda hazırlanması yararlıdır. Bilindiği gibi ilave su, dayanım düşmesine neden olur.
Bu işlemde kullanılan karışım, normal olarak, çimento ve ince kumun 1:4 oranındaki bileşimine oldukça katı bir karışım elde edilecek kadar su katılarak hazırlanır. Su miktarı karışımın elde sıkıldığında yapışık halde kalacağı ancak avuçtan su ve çimento hamurunun kaçmayacağı miktarda olmalıdır.
Uygulama yapılırken karışım bir kanaviçe parçasının üstüne konur ve uygulanacak yüzeye dairesel hareketlerle sürülür. Boşluklar dolduktan sonra üzerlerine bir miktar çimento serpilir. Daha sonra tüm yüzey, peteklenmiş betonların onarımı bahsindeki son paragrafta belirtilen şekilde düzeltilir.

Hiç yorum yok: