20 Kasım 2007 Salı

Tugla

Tuğla

Tuğla kullanımı insanoğlunun oluşumu kadar eskiye dayanmaktadır. İlk tuğla veya kiremit üretim tesisi belki de insanlar tarafından yapılan ilk evdir diyebiliriz.
Hoffman ve tünel tip fırınların devreye girmesi ile de büyük bir atılım yaşanmış, üretimler artmış, tuğla çok daha kolay üretilen ve ucuz bir yapı malzemesi haline gelmiş ve kullanımı giderek yaygınlaşmıştır.

Üretim Yöntemi-Teknoloji:
Tuğla tesislerinde teknolojinin adlandırılması; kurutma sistemine (doğal kurutma-suni kurutma), üretim yöntemine (emek yoğun-teknoloji yoğun), otomasyona (otomatik-yarı otomatik), hammadde işleme ve şekillendirmeye (vakumlu-vakumsuz), pişirme sistemine (hoffman-tünel) göre yapılmaktadır.
Türkiye’de teknolojinin adlandırılması daha çok pişirme sistemine göre yapılmaktadır. Bu açıdan baktığımızda ülkemizde kullanılan en yaygın sistem Hoffman sistemidir. Tünel fırın sistemi ile çalışan fabrika sayısı ise sınırlıdır.

Aşamaları
1- Hammadde hazırlanması
2- Şekillendirme
3- Kurutma
4- Pişirme
5- Ambalajlama ve sevk

Fırınlar
Hoffman Fırın: Fırın kesiti dairesel tonoz biçimindedir. Ateş hareketli, ürünler sabittir. Bu fırın yakıttan elde edilen ısıyı çok yüksek verimle kullanan ve üretim kapasitesi ve hızı yüksek olan bir fırındır.
Tünel Fırın: Ana prensip olarak ürünler hareketli, ateş sabittir. Uzun bir tünel ve içinde hareketli fırın vagonları vardır. Yarı mamul ürünler fırın vagonlarına fırının dışında istif edilmekte ve birbiri ardına vagonlar belli bir hızda, fırının içinde hareket etmektedir.

Çeşitleri:
1- Düşey Delikli Hafif Tuğlalar: Taşıyıcı sistemi betonarme olan, az veya çok katlı binaların taşıyıcı sistemlerine üstün basınç dayanım özelliği ile (Ortalama 80 – 90 Kgf/cm2) katkıda bulunur. Binanızı her türlü iklim şartlarında hatta uygun ısı bölgelerinde ek yalıtım malzemesi kullanmadan, en sağlıklı ve en ekonomik şekilde sıcak veya soğuk hava şartlarından korur.
2- Yatay Delikli Tuğlalar: Binaların iç ara bölmelerinde yaygın olarak kullanılır. Sandviç duvarlarda iki tuğla arası STROFOR veya XPS(sert köpük) levha uygulamalarında, binanıza aşırı yükler getirmeyen hafif tuğlalardır.
3- Düşey Delikli Taşıyıcı Tuğlalar: Düşey Delikli Taşıyıcı Tuğlalar (Yığma Tuğlalar), 2-3 katlı binalarda, duvarların taşıyıcı olduğu yapı sistemlerinde kullanılırlar. Yığma Tuğlalar ile En az Betonarme Taşıyıcı sistemli binalar kadar sağlam binalar inşa edilir.
4- Statik Çalışmaya Katılmayan Asmolen Tuğlalar: Bina döşemelerinde ideal ısı ve ses izolasyonunu sağlayan ürünlerdir.
5- Baca Tuğlaları: Çeşitli ebatlarda tek kanallı veya çift kanallı baca tuğlalarıdır.

Hiç yorum yok: